Női: I. Berkes Magdolna, II. Bihari Istvánné (Erzsike)
Férfi: I. Zvolenszki Zoltán, II. Kis János, III. Lukács Róbert
Versenyzői: I. Vígh Csaba, II. Bényi Károly, III. Tóth Péter
VERSENYZŐI EGYBOTOS ÚSZÓS KATEGÓRIA DOBOGÓSAI

Szinte napra pontosan egy éve is horgászversenyt rendezett a Szegvári Horgász Egyesület, de micsoda különbséggel. Ugyan az időjárás akkor is és most is kegyes volt a rendezőkhöz és a résztvevőkhöz, sőt még a versenypálya sem lett más, ráadásul a fogásra sem akkor, sem most nem panaszkodhattunk. Mégis mi az a hatalmas különbség? Hát az, ami az egész világot uralja ebben az évben, a COVID.

Nem úgy terveztük az egyesület életét, hogy ez lesz az első és vélhetően az utolsó horgászverseny ebben az évben, de mint arról Tóth Péter, az egyesület elnöke a megnyitón és az eredményhirdetésnél is megemlékezett: a vírus mindent vitt 2020-ban.

Tóth Péter, az egyesület elnöke köszönti a részvevőket

Nagyon sajnálom, hogy le kellett mondanunk az egyesületi élet egyik legrégibb eleméről, a horgászversenyekről ezidáig, de mindenki értse meg, hogy vigyáznunk kell magunkra és a környezetünkben élőkre. Így ezen a versenyen is kérek mindenkit, hogy a távolságtartás mellett fokozott figyelemmel fertőtlenítsünk és tartsuk be a járványügyi helyzet jól bevált megelőzési módszereit.
Míg év elején a törvényi szabályozás miatt nem is tarthattunk volna versenyt, a veszélyhelyzet feloldását követően nekünk kellett önmérsékletet tanúsítanunk. Hagyományos versenyeink ennek megfelelően elmaradtak. Az emlékversenyekről nem csak a Vezetőség döntött, de ezekről egyeztettünk a családokkal is. Legnagyobb szívfájdalmam, hogy elmaradt a gyermeknapi horgászverseny és ezt nem is tudtuk azóta sem pótolni.
Ma kicsit másként értékeli a vírushelyzetet a világ, és bármennyire is sokkal több a megbetegedés mint korábban, úgy értékeltük, úgy mérlegeltünk, hogy legalább a mai horgászversenyt tartsuk meg az idei évben.
Tudom, hogy szűkebb környezetünkbe is eljutott már a vírus, de ne hagyjuk, hogy ez uralja az életünket, ma legyünk a szabad-levegőn, élvezzük ezt a jó időt és versenyezzünk sportszerűen, de tartsuk be az előírásokat.
Mindenkinek jó fogást, sok szerencsét kívánok!

kiírás szerint három kategóriában fogadtuk el a nevezéseket és négy órán keresztül (8:15-12:15) zajlott az évadzáró versenyünk. A tavalyi nevezési számot nem sikerült túlszárnyalni (27 fő), de most is ugyanennyien jelezték részvételi szándékukat. Végül 2 krónikus beteg úgy döntött, hogy nem jön el és egy idősebb horgásztársunk is jelezte, hogy csak az eredményhirdetésen fog részt venni.
Ezek alapján 24-en álltak, pontosabban ültek le a kisorsolt horgászhelyekre.
Igen kemény szél uralkodott a verseny folyamán és a hőmérséklet sem emelkedett 10 fok fölé, de legalább a nap többnyire sütött.
Igazán imponáló volt a versenypálya kinézete, látszik az egész éves rendszeres gondozás eredménye.

Gyönyörű a versenypálya, ideális bármilyen időszakban a horgászatra és a versenyzésre is.

A vízállás – ahogy idén is megszokhattuk – elég magas volt, amely ideális mind a halak, mind a horgászok szempontjából. Az impozáns nyárfasorról lehulló falevelek zavarták ugyan egy kicsit a horgászatot, de mint már korábban említésre került, a szél okozta az igazi kihívást a versenyzők számára, mert nem igazán lehetett az etetésen tartani a szereléket – melyről Szabics László is beszámolt a verseny végeztével.

Szabics László (a kép bal oldalán) az eredményhirdetés előtt megosztja élményeit a versenytársakkal

A tavalyi évadzáró verseny győztesei közül ketten is hiányoztak (Sinka Balázsné Éva – a női, és férje, Sinka Balázs a férfi első helyezettek), így csak Bényi Károlynak volt lehetősége a címvédésre.
Végül kiderült, hogy neki sem sikerült – hiába fogott több halat mint tavaly (3950 g) – , a 4120 g-os fogás most csak a második helyre volt elég, mert a győzelmet Vígh Csaba szerezte meg 5660 g-os teljesítményével. Csaba fogta a mezőny legnagyobb halát egy 2,5 kg-os tükörpontyot. A harmadik helyet Tóth Péter érdemelte ki 1440 g-os fogásának köszönhetően.

VÍGH CSABA, A VERSENYZŐI EGYBOTOS ÚSZÓS KATEGÓRIA GYŐZTESE
VERSENYZŐI EGYBOTOS ÚSZÓS VÉGEREDMÉNY
H.NÉVSZ.SÚLY
1.Vígh Csaba255660 g
2.Bényi Károly András124120 g
3.Tóth Péter71440 g
4.Sinka Lajos181390 g
4.Szabics László11180 g
5.Soós János61160 g

Szűkre szabták a női mezőnyt, hiszen mindössze két nevezés került leadásra.
Azt gondolom, nem haragszik meg Erzsike (Bihari Istvánné), hogy eláruljuk ugyan túl van már a hetvenen, de horgászkedve töretlen. A verseny végén arról számolt be, hogy ezúttal nem tudott rablóhalat fogni, így nem is győzhetett a kifogott törpeharcsákkal.
Nem volt elkeseredve, és nem is unta meg a horgászatot, pedig 4 óra alatt 880 g hal került a haltartójába, sőt kijelentette: Ő ugyan biztos, hogy az eredményhirdetés után visszatér a vízpartra. A jelenlévők azt is tudják, hogy Erzsike már kora reggel talpon volt, segített a reggeliztetésben, a terítésben, majd verseny után az ebéd szervírozásából és a rendrakásból is kivette a részét.
A csekély női mezőny győztese Berkes Magdolna lett 2410 g-os fogással.

NŐI KÉTBOTOS KATEGÓRIA DOBOGÓSAI
NŐI KÉTBOTOS VÉGEREDMÉNY
H.NÉVSZ.SÚLY
1.Berkes Magdolna112410 g
2.Bihari Istvánné8880 g

Nem újdonság, hogy a férfi hagyományos kétbotos kategóriában neveztek a legtöbben, egészen pontosan 16-an versenyeztek az érmekért és a dicsőségért.
A rutinos horgászok tudták, hogy a törpeharcsa mellett az egyéb halfajok mennyisége dönti majd el az első helyek sorsát. Pontosan ezért több taktikát figyelhettünk meg. Volt aki rabló halra ment és voltak olyanok is, akik pontyot vagy amurt szerettek volna fogni. Így utólag tudjuk, hogy ez ma nem jött be mindenkinek, csak egy-egy versenyző fogott pontyot. Az eredményesebb horgászok többnyire keszeget fogtak a törpék mellé, de azért egy-két kárász is “befigyelt”.
A halat nem fogó versenyzők is elmondták: élvezték a versenyt, örültek, hogy kint lehettek a vízparton, ugyanakkor az éles, hideg, csípős szelet mindannyian negatívan értékelték meg.

Ebben a kategóriában – csakúgy mint tavaly – több mint 3 kilogramm fogott halra volt szükség a győzelemhez. Egészen pontosan 3960 g-ot fogott Zvolenszki Zoltán, aki ezzel az első helyet megszerezte. Második Kis János lett, aki 2380 g-os fogással állhatott fel a képzeletbeli dobogó második fokára. Harmadikként a jövőt képviselő Lukács Róbert zárt, neki 1940 g halat sikerült a horgaira akasztania.

ZVOLENSZKI ZOLTÁN, A FÉRFI HAGYOMÁNYOS KÉTBOTOS GYŐZTESE ÁTVESZI AZ ARANYÉRMET
FÉRFI HAGYOMÁNYOS KÉTBOTOS VÉGEREDMÉNY
H.NÉVSZ.SÚLY
1.Zvolenszki Zoltán163960 g
2.Kis János242380 g
3.Lukács Róbert51940 g
4.Gila Sándor171810 g
5.Fekete András191620 g
6.Kiss Ferenc221570 g
7.Farkas Attila211540 g
8.Lőrincz Gábor231380 g
9.Szabó Mihály91260 g
10.Piti József101130 g
11.Szabó István4700 g
12.Dudás-Varga Sándor3610 g
13.Orosz László2
13.Bata László13
13.Bihari István14
13.Bugyi Csaba20
KIS JÁNOS, A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG ELNÖKE HALASI TIBOR, ALELNÖK GRATULÁCIÓJÁT FOGADJA, MIUTÁN ÁTVETTE AZ EZÜST ÉRMET TÓTH PÉTERTŐL, AZ EGYESÜLET ELNÖKÉTŐL

A versenyről több kép a galériában található.