Az egyesület vezetőségének döntése értelmében még a téli időszak beköszönte előtt 2020. október 8-án megtörtént a telepítés.

A már jól bevált gyakorlat szerint a hal útját az egyesület képviseletében mind a vezetőség, mind a felügyelő bizottság, mind a halőrzéssel megbízottak figyelemmel kísérik a tenyészhelytől a természetes élőhelyre történő kihelyezésig.

A telepített halak hálózása

A mostani telepítés alkalmával Halasi Tibor alelnök, Fekete András FB tag és Horváth István halőr utaztak el a Király és Társai Halászati Kft öcsödi halastavához, ahol megtekintették, hogy szakszerű halászati módszerekkel a lehető legkíméletesebb módon miként emelték ki a telepítésre szánt halakat eddigi életterükből. Ezt követően került sor a mérlegelésre, majd a szállítójármű tartályaiba kerültek elhelyezésre a halak.

Mérlegelés a tóparton

A halászmester elmondása szerint ügyeltek arra, hogy az utaztatás során is biztosítva legyen a halak életben maradásához nélkülözhetetlen oxigénben gazdag víz, így nem zsúfolták teli a szállítókádakat.

A halak még a szállítójármű kádjaiban lubickolnak

Jelenlévő horgásztársaink szerint minden rendben volt a kiemelés, mérlegelés és utazás során, így már szinte rutinszerűen zajlott le telepítés utolsó fázisa a vízbehelyezés.

Nagy gondossággal választották ki a betelepítési pontokat és kíméletes módon emberi érintés nélkül kerültek horgászvizeinkbe a halak.

Figyelembe véve az egyesület horgászainak elvárásait és betartva a halgazdálkodási szabályokat mind a három természetes horgászvizünkbe pontyokat telepítettünk.

Telepítés Szabó Mihály horgásztársunk jelenlétében

A Kurca felső szakaszán 15 mázsát, az alsó szakaszra pedig 10 mázsát telepítettünk. A Kórógy csatornába is 10 mázsa hal került behelyezésre, míg a Kórógy-tó 10 mázsa ponttyal gazdagodott.

Szállítólevél a halakról

A szállítólevél tanúsága szerint 5 q egynyaras, szintén 5 q kétnyaras és 30 mázsa három nyaras ponty került leszállításra és telepítésre. A halak egészségi állapotáról kiállított víziállat-egészségőri igazoláson Dr. Gorda Sándor tanúsította a törvényi előírások betartását, melyhez még a NÉBIH laboratóriumának vizsgálati eredményközlője is csatolásra kerül. A laboratórium vezető a kiállított dokumentumban arról ad tájékoztatást, hogy minden vizsgálatuk negatív eredménnyel zárul, vagyis a halak egészségesek.

Víziállat-egészségőri igazolás

Bizonyára kevesen tudják, hogy a halak vízbehelyezésével nem érvéget a telepítési folyamat, hiszen a kiállított telepítési jegyzőkönyveket továbbítani kell az illetékes hatóság felé, majd a jövő év elején az idei évi összesített telepítési adatokról ismét be kell számolnunk. Mindezek tükrében kerül sor a 2021. évi halasítási terv elkészítésére, amelyben a törvényi előírások mellett a horgászok igényeit és az egyesület pénztárcáját is figyelembe veszi a vezetőség.

Kellemes időtöltést, eredményes horgászatot kíván a Vezetőség!