Szédületes, nem mindennapi fogás a gyermekek horgászversenyén. Gajda Sára 5. osztályos tanuló 4 méteres spicc botjával 1 kiló 60 dekás ponttyal az egész mezőny legnagyobb halát fogta ki és 2090 grammos összsúllyal megszerezte az abszolult első helyezést a 32 fős mezőnyben.

2019. június 1-je nem csak azért volt emlékezetes, mert a korábbi napok, sőt hetek gyakori esőzését végre követte egy igazán napsütéses délelőtt, hanem azért is mert a Szegvári Horgászegyesület székháza már kora reggel benépesült óvodás és általános iskolás gyerekekkel és hozzátartozóikkal. Ugyanis ezen a napon a hagyományoknak megfelelően gyermek horgászversenyt zajlott a Kurca partján.

A kiírás értelmében reggelivel és sorsolással kezdődött a nap és már itt kezdődtek az izgalmak. A fiatal horgász palánták már ekkor megkapták az első ajándékukat az egyesülettől, miután a sorsolásnál használt horgászhely számokat egy-egy zsák etetőanyag rejtette, amit a résztvevők el is vihettek magukkal a vízpartra és természetesen azt használhatták is a verseny során. Már reggel remek volt a hangulat, mert olyan jelenetek zajlottak, amely mindenki arcára mosolyt varázsolt. Történt ugyanis, hogy egy apró horgász csemetét felszólított az egyesület alelnöke, hogy mondja be a kihúzott horgászhelyének számát, mire az óvodás korú versenyző csak annyit válaszolt, hogy “Én még nem tudok olvasni!”, miközben lesütötte szemét.

Az izgalmat természetesen a vízparton fokozódtak. Volt akinek a csali feltűzése is kihívást jelentett, de a bedobás és az első hal kifogása illetve a horogról történő levétele is felfokozott állapotot okozott versenyzőnél, szülőnél és rendezőnél egyaránt. Szinte tapintható volt az az aggódás, hogy bárcsak minden gyerek fogna halat. Érdekes, hogy épp egy nyolcadikos fiúnak nem sikerült csak halat fognia, de ő sem ment haza üres kézzel.

A vízparton minden a legnagyobb rendben zajlott szépen teljesítettek a fiatalok és a halak sem okoztak csalódást, hiszen bőszen kóstolgatták az etető anyagot és ízlelgették a csalit. Így már csak a horgászok ügyességén múlt, hogy ki mennyi halat tudott elkapni. Majd jött a nagy csoda, vagy megmutatkozott a tudás, esetleg megtérült a sok gyakorlás? Ki tudja? Az a kislány (Gajda Sára) biztosan, aki megakasztott egy szép pontyot és mi több ki is fogta azt az 1600 gramm súlyú nagy halat.

Természetesen a legnagyobb várakozás a mérlegelést és az eredmény-hirdetést előzte meg. A legkisebbeknél négyen álltak rajthoz. Horváth Márkó (1160 g) szerezte meg a győzelmet Gajda Nándor (950) és Tihanyi Hanna (550 g) előtt, azonban Farkas Dorina (420 g) sem vallott szégyent, aki a negyedik lett.

A legnépesebb mezőnyt a harmadik és negyedik osztályosok alkották. Közülük Orosz Ádám (1560 g) volt a legügyesebb, így felállhatott a képzeletbeli dobogó tetejére. A pódium második fokára Farkas Beatrix (1340 g) léphetett fel. Melléjük harmadikként Váradi János (1290) fért fel a dobogóra.

A 3-4. osztályosok további eredményeit a következő táblázat tartalmazza:

HelyezésNévFogott mennyiség (gramm)
IV.Farkas Dávid1180
V.Gajda Réka850
VI.Apró Panka820
VII.Farkas Lilla600
VIII.Kelemen Botond440
IX.Ocskó Levente400
X.Kovács Milán310
XI.Lantos Krisztián250
XII.Szlapák Nóra100

Az 5-6. osztályosok versenyét Gajda Sára (2090 g). Második Orosz Gábor (1920 g) lett megelőzve a harmadik Matyi Ármint (1070 g). Őket Kiss Bálint (1000 g) követte negyedikként, míg Farkas Rebeka (890 g) ötödik lett. A hatodik helyen Magyar Bianka (530 g) végzett. A rangsort Szlapák Dániel (340 g) zárta a hetedik hely megszerzésével.

A legnagyobb korcsoportban (7-8. osztályosok) született a legszorosabb eredmény. Aranyérmet szerzett Labádi László (850 g), mindössze 1 dekagrammal lemaradva az ezüst érmet Bleier Bence (840 g) nyakába akasztották. Bronz érmet szerzett Purgel Norman (400 g). Negyedik Fábián Martin (310 g), ötödik Bánfi Ádám (130 g) lett. Lakatos Adriánnak nem sikerült halat fognia, így hatodik helyen zárta a versenyt.

Az díjkiosztón mindenki kapott valamilyen horgászat során használható ajándékot, tehát valamennyien pozitív élményekkel mentek haza. A gyermekek hasa sem maradt üres, mert a rendezők pizzával lepték meg a gyerekeket.

A délután folyamán játékos vetélkedővel zárult a program.

Gratulálunk a győzteseknek, helyezetteknek, valamennyi résztvevőknek! Köszönjük a szülők és a szervezők támogatását, munkáját!

Ebben a körben találkozunk jövőre, egyébként pedig a vízpartokon!